Picture for Potosi place. Potosi

18 pictures.

Aflat la 4040m înălţime, numai urcatul celor câteva scări din faţa hotelului te lasă fără respiraţie! Odată cel mai bogat oraş din lume datorită argintului scos din muntele "Cerro Rico", la baza căruia orăşelul se afla.

Se pare că spaniolii au reuşit să extragă în 300 de ani peste 12 milioane de tone de argint din acest munte. Nu a mai rămas mult în ziua de azi!

Chir si în ziua de azi, ocupaţia de baza este mineritul, iar condiţiile de lucru au rămas la fel ca acuma 200 de ani. Munca manuala şi dinamită. Azi minele sunt cooperative... N-a rămas prea mult zăcământ de nici un fel. Deci nu este extrem de profitabil sau tentant pentru corporaţii. Viaţa e dura şi datorită silicozei, speranţa de viaţă este pe la 10-15 ani de mină. 

În drum spre mină vedeam camioane pline de copiii 14-18 ani. Excursie de scoală pentru a vizita mina, m-am gândit eu. L-am întrebat pe ghid "unde se duc?", răspunsul a fost simplu: "la lucru."

Se lucrează în ture de câte 24 ore. Iar la sfârşit de săptămâna încearcă să vândă ce au trudit să scoată din mină pe durata unei săptămâni de lucru.

Cerro Rico, muntele, este găurit pe orice direcţie imaginabila, trebuie să fi atent unde pui piciorul. Cu fiecare pas mă aşteptam ca ceva să se năruiască ... Senzaţia de sufocare şi apăsare devine tot mai pregnantă cu fiecare metru cu care te afunzi în mină .....

Pentru cei amatori de senzaţii tari există excursii, care te pun în contact real cu situaţia minerului de acolo. Te duc în galerii adânc săpate unde numai în "patru labe" e posibil. Nu ai loc nici măcar să stai în fund sau să te întorci. Temperatura este peste 30 grade Celsius, noroi din plin,  iar aer ... lipsă! Pe bune nu este o excursie pentru oricine! Aşa că alege bine şi cu atenţie ghidul care te duce în mină!

May-2006
Potosi-010.jpg
Potosi-010.jpg-commment
Fericit că am ieşit teafăr din una din miile de tunele care "şvăiţăresc" muntele Cerro Rico (muntele bogat). În fundal, mult mai jos la numai 4040 m, se aşterne oraşul Potosi.
Potosi-011.jpg
Potosi-011.jpg-commment
centrul oraşului. Azi muzeu, casa din imagine este locul unde se fabricau monedele de argint, destinate regatului Spaniei. Un fel de Fort Knox spaniol! :-)
Potosi-012.jpg
Potosi-012.jpg-commment
parcul central
Potosi-013.jpg
Potosi-013.jpg-commment
lumea se încălzeşte la soare
Potosi-015.jpg
Potosi-015.jpg-commment
statuia libertăţii! Made in Bolivia! :-)
Potosi-016.jpg
Potosi-016.jpg-commment
localnici
Potosi-018.jpg
Potosi-018.jpg-commment
mineri ... faptul ca unii dintre ei au abia 14-16 ani nu deranjează pe nimeni :-(
Potosi-019.jpg
Potosi-019.jpg-commment
oraşul de la poalele muntelui
Potosi-020.jpg
Potosi-020.jpg-commment
intrare în mină
Potosi-021.jpg
Potosi-021.jpg-commment
turişti la intrare în mină! Prin contrast, compară cizmele noastre de turişti cu cele ale minerilor din poza anterioară! :-) În mână avem o pungă cu frunze de coca, ţigări (echivalentul ţigărilor Carpaţi boliviene) şi spirt. Ofrande destinate minerilor şi în mod special pentru "El Tio"!
Potosi-022.jpg
Potosi-022.jpg-commment
El Tio! Pe scurt, "Unchiul" diavolul minei, conform tradiţiei locale este cel care te ţine în viaţa în mină! Aşa ca e bine să te pui bine cu el de fiecare dată când intri în mină. După cum vedeţi, dacă alte culturi mai discută încă pe tema "genului" lui Scaraoschi, minerii din Potosi nu au nici urmă de dubiu. Plus ei ştiu exact ce îi face plăcere! Drept urmare ştiu cum să-i intre în graţii!
Aaa! ... să nu uit, pentru cei mai confuzaţi dintre noi, cel cu casca galbena este ghidul nostru! :-)
Potosi-023.jpg
Potosi-023.jpg-commment
în mină. Champs Elysseul minei!, una din galeriile cele mai mari!
Potosi-024.jpg
Potosi-024.jpg-commment
mineri
Potosi-025.jpg
Potosi-025.jpg-commment
galerie de mină. În mină am avut parte de una din cele mai interesante şi neliniştitoare experienţe din viaţa mea. Pe cât de neconfortabile arată aceste tunele, chiar şi numai din poză, vă asigur că starea de panică creşte exponenţial în momentul în care de după colţ apar minerii alergând şi strigând la tine. Numai ca să aflu, în secundele imediat următoare tahicardiei şi reveniri cât decât la normal a simţului auditiv, că e vorba de o dinamitare şi e necesar să ne adăpostim sub primul bloc masiv de stânca pe care îl găsim. Nene, când a explodat dinamita, vibraţia şi sunetul de frecvenţa joasa, m-au adus la empatie cu bietul Tom într-unul din acele episoade de desenea animate cât pe ce să dau ochii peste cap! :-)
Potosi-026.jpg
Potosi-026.jpg-commment
Să fiu eu singurul oare care sesizează faptul că biserica e mai aproape de mină decât oraşul?
Potosi-027.jpg
Potosi-027.jpg-commment
unde se încarcă în camioane tot molozul care se scoate din mină. Grea viaţa de miner!
Potosi-028.jpg
Potosi-028.jpg-commment
to be in touch with earth and heaven all told!
Biserică înconjurată de repetitoare de telefonie mobilă.
Potosi-029.jpg
Potosi-029.jpg-commment
spre casa! To live anther day!

@version : jalbumlib.php 372 2019-10-03 10:49:37Z hash $

[1]:Html load ... end: 0.015 sec elapsed!