Picture for Asia place. Asia
google map of the area covered on this page

Asia

has 11 albums.
 1. Cambodia [ 2 albums ]
 2. China [ 16 albums ]
 3. India [ 14 albums ]
 4. Indonesia [ 4 albums ]
 5. Laos [ 4 albums ]
 6. Malaysia [ 2 pictures ]
 7. Myanmar [ 5 albums ]
 8. Nepal [ 4 albums ]
 9. Singapore [ 3 pictures ]
 10. Thailand [ 8 albums ]
 11. Vietnam [ 10 albums ]

2005 Asia: mă atrage mai mult decât Europa. Pentru mine, este un loc exotic şi plin de culoare. Chiar dacă am petrecut câteva luni în Asia, n-a fost de ajuns! Numai în India sunt atât de multe de văzut. Dacă voi avea din nou ocazia, vreau să mă întorc în India. Unul dintre cele mai mari regrete ale mele in Asia este că n-am fost în Laos. Traseul meu in Asia de sud-est a înconjurat aceasta ţara, dar cumva am reuşit să nu trec prin ea! China, Nepal si Tibet sunt musai de văzut! :-) Să nu o întind prea tare, tot arhipeleagul de insule în jurul Indoneziei sunt extrem de atractive.

Mar/2008 - Sep/2008 Am apucat să adaug China, Malaezia si Indonezia la lista! Din păcate in China am ajuns după ce s-a suspendat viza de Tibet pe baza problemelor care au început să apară cu ocazia jocurilor olimpice din 2008. Deci cu mare părere de rău n-am fost in Tibet de data asta. Am folosit timpul alocat pentru Tibet pentru a petrece mai mult timp in Malaysia si Indonesia. Nu mi-a părut rău!

Oct/2009 - Mar/2010 Am ajuns in sfirsit si in Laos. Am petrecut 5 luni de zile în Thailanda și o lună în Laos.

Aug-2008 [ 1 ]

Singapore

Sep/2008 Oraş modern. Este un loc plăcut să revii la civilizaţie după luni petrecute în jungla sau pe insule pierdute în mijlocul oceanului.
May-2008 [ 1 ]

Malaysia

Jul-Aug/2008 Una din cele mai plăcute ţări în care am călătorit! Pe departe este ţara cu cei mai plăcuţi şi primitori oameni în care am fost vreodată!
Faptul ca 90% din populaţie vorbeşte engleza, cred ca ajuta mult la comunicare cu localnicii. Oameni zâmbitori şi gata să iţi sară în ajutor dezinteresat la ce mai mică şovăială a ta. Pot să zic că lipsesc cu desăvârşire "touts", o tagmă de oameni puşi pe căpătuială în seama turiştilor.
Soare, apă albastră, insule, jungla, peşteri, munţi si mâncare bună. Cum să nu iţi placă o astfel de ţară?
Sper că spiritul localnicilor din Malaysia să rămână neschimbat în ciuda creşterii turismului în zonă!

Cambodia

Nov/2005 Glorie apusă, sărăcie, corupţie. O ţară distrusă de conflicte şi atrocităţi interne. Numai un miracol a salvat fantasticele temple din complexul Angkor. Oamenii de rând împinşi la limita sărăciei, iar "crema" la polul opus. Particular acestei ţări e este faptul că "cambodgienii si-au făcut-o cu mâna lor". "Viaţa mondena" actuală sfidează ridicolul. Suna familiar? Cu tristeţe recunosc, mi-a adus aminte de România. :-(

China

Mar/2008 - Apr/2008Apoi fraţilor, ce pot să vă zic eu este: că dacă aştia sunt următoarea putere economică mondială, am fript-o! :-) 

Prin urmare n-ar fi rău, cât de repede, să vă apucați de învățat a mânca cu beţe şi începeţi să rumegaţi la caractere kanji. Doar sunt cu miile! :-)

Să călătorești de capul tău în China nu e pe lista celor mai simple lucruri de făcut în viață. General vorbind, nu este o ţara prietenoasă cu turiştii! Ei bine ... chinezii sunt chinezi, iar anii de comunism şi-a pus destul de puternic nefasta amprentă. Doar cunoaştem şi noi, nu e asa? E o caracteristică ce se întâlneşte în mai toate fostele ţări din spatele cortinei de fier! O ţara izolată pentru multă vreme, acuma, că s-au trezit cu hoardele de turişti pe cap, schimbările nu se produc peste noapte numai de dragul turistului. Asta cu atât mai mult cu cât "mușchiul" turistului vestic are pretenţia să i se vorbească în engleză! :-) Ca să fim drepţi, nu e cinstit, nici pentru chinez!

Aţi ghicit poate din cele scrise mai sus că nu sunt un mare admirator al civilizaţiei chineze din ultimul secol! Mea culpa! Acuma da sunt serios, nu este chiar adevărat ce am zis anterior, adica nu am o admirație pentru cultura chineză. Prin urmare paote ar fi mai corect să precizez că preferinţa mea, între cele două culturi dominante ale Asiei, se îndreaptă spre cea hindusă, cumva în "defavoarea" celei chineze. Cultura / civilizatia chineză este vastă şi demnă de admirat!

Dar să revenim la oile noastre! Adică ... de multe ori ai impresia că sunt "nepoliticoși". Dar ca să fiu corect: procentul "nepoliticos" nu e mai mare sau mai mic ca cel din România, de exemplu, ori o altă ţara în particular. Singura explicație ar fi: același procent dintr-un miliard se face simțit nu glumă!

Modul de gândire si viaţa de zi cu zi e aşa de diferită de a noastră. Ce m-a dat peste cap si nu am crezut ca ar putea fi adervarat este ... chiar modul în care araţi numerele pe degetele de la mână este diferit în China! Am învăţat pe propria mea piele! Dacă crezi ca în China te vei face înțeles dând din mâini şi picioare, vorbind rar şi răspicat, poţi să uiţi! La un moment dat făcem "Uuuu" si "chuuu-chuu", rotindu-mi mâinile îndoite la cot. Degeaba, nene ! Chit ca eu, pe mintea mea, făcea la propriu şi la figurat, ca trenul, in incinta unei agenti de bilete de tren, n-am vazut un un mușchi tresărind pe fața interlocultorilor!:-) Adevărul este : ca e datoria turiştilor să se adapteze la condiţiile locale şi nu vice-versa.

Am întâlnit mulţi oameni minunaţi, care în ciuda barierelor de limbă şi cultură, s-au făcut luntre şi punte să mă ajute.
De exemplu: o oarecare clientă a unui restaurant, văzând că nu mă pot înţelege de nici o culoare cu chelnerii restaurantului, practic luându-mă de mânuţa, m-a întors din uşa restaurantului, m-a aşezat la masă, a pus în mişcare pe chelneri, a stat cu mine la masă, mi-a tradus din meniu şi mi-a comandat de mâncare. Nu s-a lăsat până n-a văzut că sunt servit cum trebuie! Nu vorbea nici pe departe perfect engleza, dar bunăvoința a umplut lipsa vocabularului!
Un alt chinez, m-a purtat de mânuţă prin autogară, de la o autogară la alta, mi-a luat bilet si a vegheat asupra mea, precum o cloşca asupra puilor, până am ajuns la destinaţie.  Destinație care era la 12 ore de mers cu autobuzul. Toate astea, în condiţiile care singurul lucru care îl puteam comunica între noi era numele oraşului, in cazul asta : Lijiang. Acesta fiind o destinaţie comună pentru ambii!

Acuma mă intreb totuşi de ce am lăsat primele pasaje scrise despre China? Deoarece, in final si ele sunt parte din experienţa mea în China si pentru ca adauga o latura cronologica la cum am inceput sa ma deschid si sa inteleg mai bine cultura tarii pe care o vizitam !

În concluzie:

 • înarmat cu răbdare şi cu mintea deschisă poţi descoperii cât de întinsă şi variată este această ţară. Câte locuri minunate, ascunde! Cât de variată şi complexă e bucătăria chineză (numai un vârf al iceberg-ul numit cultura chineză)!
 • Am fost în China numai suficient timp cât să-i întrezăresc vastitatea şi abundenţa locurilor minunate pe care le ascunde. 

Mai stau un pic să mai lucrez la partea cu răbdarea şi apoi "back to China, baby!":-)

India

Dec/2005 - Jan/2006 O ţară care poate fi caracterizată în trei cuvinte "numai în India". India este un asalt asupra simţurilor. Nu trebuie să mergi în cosmos să cauţi extraordinarul, e aici pe pământ! O ţară care te provoacă. Îşi dezvăluie frumuseţile sau ororile când te aştepţi mai puţin. "Love it or hate it!" cum zice vorba englezească. Cred că partea cu "Love it", dacă apare, se naşte din provocarile care le gasesti la tot pasul in aceast loc. Am petrecut o luna în India şi am ajuns să vreau să merg înapoi.

  India, momente:
 • Sunt de părere că "obişnuinţa este a doua natura a omului". Dar India se pare că imi dă peste cap tot ce am crezut până acuma. În fiecare zi mă trezesc şi îmi zic: azi am să fiu mai pregătit, decit am fost ieri. În fiecare zi, am impresia că până acuma am reuşit să-mi ajustez sistemul de valori si nimic nu ma va mai surprinde. Dar în fiecare noua zi ceva reuşeşte să mă dea peste cap şi să fiu aruncat din nou în total neant.>
 • Nu e simplu! Încerc să mă obişnuiesc şi încă mă întreb până unde pot să-mi întind limitele. Poate am îmbătrânit dar chiar încep să mă întreb dacă merită.

 • Ce să zic? Parcă sunt în altă lume. După o oră două de învârtit in jurul agentiei de turism in Bhubaneshwar, am reusit sa ma înscriu într-un tur indian de vizită a templelor din Puri. Am fost înghesuiţi într-o maşină mica 6 persoane, inclusiv şoferul. Pe parcursul traseului, intrând în vorbă cu turistul de lângă mine ( indian de origine), îmi declara cu seninătate că el este astrolog şi că "zeiţa" lui personală i-a comandat să viziteze diverse temple unde să şteargă "vrăjile negre" din ele. Scoate un pendul şi îmi zice ca am vrăji negre puse pe mine. Un pic sceptic si necrezator,oare face misto de mine, mă uit mai atent la om, nu se deosebeşte cu nimic de orice persoana prezentabilă la 65-70 ani. Ar putea fi bunicul oricăruia. Citeva momente mai târziu, îmi zice că "bastonul" care îl foloseste, e magic! Saracu de mine, nici macar n-am fost în stare să-l deosebesc de o cârjă!:-) Suntem împreună într-un traseu la templele din zona sudică a regiuni Orissa. Pe parcursul zilei povestesc cu el şi îmi pare un tip senin, cel puţin împăcat cu sine. La sfârşitul zile sunt bulversat, in mare masura din cauza naturii magice a discutiilor avute, dar pot să zic că mi-a făcut deosebită plăcere să povestesc cu el. Un om sarmant si deosebit.

 • În fiecare zi ies pe stradă şi încerc să ignor mizeria din jur şi imi zic că sunt mai pregătit decât am fost ieri. Dar descopăr că nu sunt... "Valsez" printre câini, vaci, oameni, cerşetori, biciclete, motorete şi maşini. Calc atent, încerc să imi croiesc drum pe terenul minat cu balega de vaca. Sar din faţa motoretelor şi ignor "hello sir" sau "where are you from sir" care îmi sunt aruncate din toate părţile.

 • Uni câinii arate ca hienele. Este subiectul discuţie mele cu un turist canadian in timp ce asteptam sosirea autobuzului. Ne întrebam dacă există hiene în India. Personal, nu cred că există ...

 • Sunt in Varanase (Benares), mă folosesc de ghidul turistic, dar e imposibil să disting de unul singur vreo adresa. Fie ea un obiectiv important, de exemplu primăria locului. Acuma că am pomenit de primarie, m-a întreb: oare chiar există? Am un simţ foarte bun al orientării, dar aici e singurul loc unde mă simt pierdut şi nu pot sa găsesc nimic. Trebuie să mă folosesc de ajutorul localnicilor, angajez un ghid ad-hoc, să mă poarte pe străduţele înguste, nu mai late de un metru. De multe ori nici nu mă simt în siguranţa. Cum poţi să ai un sentiment de siguranţă când defapt nici nu poţi să distingi dacă, sau nu, ai părăsit orăşelul în care crezi că te afli. În general se dovedeşte că vor să îmi vândă ceva şi ajung intr-un magazin de mir ce, produse. Există şi oameni care vor cu adevărat să te ajute, sunt cu adevărat curioşi să vorbească cu tine. Undeva pe parcursul zilei ajungi la saturare şi te închizi insine. Cum să distingi între? Păcat, pentru că poate pierzi ocazia unei experiente interesante.

 • Conceptul de magazin indian: e un fel de bordei 1x1 m. Aici se vind telefoane celulare de exemplu. Recunosc sunt magazine care pot fi recunoscute chiar de un ochi cu formare europeană. Dar destul de rar dau peste ele ...Odata am umblat o ora in sus si in jos pe strada, defapt prin fata magazinuli de haine. Imi era frig noaptea, aveam nevoie de o caciula si un pulover. Pina n-am fost dus de mina in magazin de cineva, nu m-am prins ca acolo e magazinul.

 • Vagabondez pe strada. Întorc capul. La nivelul umărului meu "pluteşte" un cadavru. Nu-mi cred ochilor! Mă ciupesc, sunt pe punct sa ma iau la palme. Am noroc ca înţeleg la timp că sunt depăşit de oameni care poartă cadavru spre Gange să îl ardă. Aici, in Varanase, este parte din peisajul zilnic! De multe ori mă întreb dacă forma umana ce se distinge sub pledul de lângă zidul acela n-a fost cumva uitat întâmplător? Era oare in drum spre Gange? Cel mai probabil e, doar cineva care visează la o karma mai buna!

 • Mă plimb pe malul Gangelui. Abia pot respira din cauza aerului înecăcios. Ruguri fumeginde la tot pasul. Ceremonii de incinerare. Life and death, here and now. Numai în India ...

 • Bucătăria indiană este minunată. Dar ciudat nu îmi e foame, am ajuns să mănânc o data pe zi şi nu simt nevoia de mai mult. E adevărat că mediu înconjurător nu te îmbiaza la "excese" culinare. Apoi nu e cel mai simplu lucru să găsesc un restaurant în care să am încredere. Street food is tabu, daca ti la sanatatea ta. Dar şi când am găsit, mâncarea e fantastică. Deocamdată sunt vegetarian. E mai uşor decât am crezut.

 • Aglomeraţie şi cozi peste tot. Este un alt concept al timpului aici in India. Că trenul are 5-12 ore întârziere e la ordinea zilei. Că nu găseşti bilete pentru un tren decât peste o săptămână e normal şi asta! Răbdarea, e aur aici!:-)

 • După 7 zile şi deja multe călătorii cu trenul încă n-am reuşit să-mi dau seama dacă există şi daca da, care este uniforma angajaţilor feroviari.

 • Primele zile în Kolkata (Calcuta), m-a durut mai tot timpul capul. Abia în câteva zile am inţeles de ce. Poluare! În drumul spre gara, taxiul a fost blocat in trafic, a fost prima dată în viaţa mea când am simţit că mă sufoc din cauza gazelor de eşapament. Totuşi cred că până la urmă m-am obişnuit cu ceva ...:-(

 • În jurul templelor eşti asaltat de "preoţi" care iţi cer donaţii şi se oferă să te ghideze. Cerşetori care te imploră. Când vezi palme fără degete care încearcă să se agăţe de tine, să te atingă, ajungi să te întrebi cât şi care sunt limitele toleranţei pentru suferinţa umană. Ce înseamnă repulsia? ... Câteodată cedez şi numai "fug" cât mai departe, uit şi de templu pe care vroiam sa-l vizitez.

 • Indieni au 300 şi, milioane de zei. Adică dai un zeu unic la fiecare persoana din SUA şi tot iţi mai rămân câteva milioane de împărţit.

 • Curat-murdar, a la Caragiale. Cred că aici nici nu mai ştiu ce să zic. Am întâlnit un cuplu din Africa de Sud disperaţi să găsească un hotel "ca acasă" măcar pentru o noapte. Să nu mă înţelegeţi greşit există şi superlux hoteluri. Dacă te ţin buzunarele poţi să-ţi închiriezi palat de maharajah, cu tot cu tren personal!

 • Ocoleşti lume care trăieşte pe trotuar. Acolo dorm, mănâncă se spală şi merg "la baie". Sunt "bucuroşi" să numească bucata aia de trotuar: acasă!

 • Ce am scris poate nu interesează pe nimeni. N-are o ordine anume, dar am simţit nevoia să le pun "pe hârtie". Iniţial a fost un email "de descărcare" trimis prietenilor! În viaţa mea n-am simţit nevoia să scriu, dar după cum am mai zis numai în India ...

 • Mai sper că următorul pas va fi altcumva. Ciudatul şi magicul merge mână în mână în ţara asta ...

Indonesia

Aug - Sep/2008 Dacă vrei să ţi se piardă urma, Indonezia este locul tău! Cu peste 17000 de insule, poţi găsi una numai pentru tine. Aproape că poţi să zici ca sunt tot atât de multe ţari cate insule sunt, atât de mult se poate diferenția cultura de la o insulă la alta.
Am avut norocul să fac aici unele din cele mai reușite fotografi ale mele.

Laos

Oct/2009 Laos este poate cea mai relaxată tara din Asia de Sud-Est. Din păcate in ultimul timp tot mai des cotropită de turiști. Ca peste tot evidenta tentatie a portofelului plin de dolari sau mai nou de Euro al turistul, încet, încet schimbă obiceiurile și cizelează noul Laos. Exemplu cel mai evident este Vang Vieng.
Dar cumva efectul este localizat și ca atare este diluat la nivelul întregii țari. O tara unde te poti simti extraodinar si vei mai putea descoperi "comori ascunse".

Myanmar

26 de zile in Myanmar sau poate mai bine cunoscuta pe numele vechi Burma.

Conteaza sa alegi bine perioada in care vizitezi aceasta tara. Eu am ajuns un pic cam tarziu. Am ajuns in plina vara Burmeza si cu putin inainte de sezonul ploios. Drept urmare temepreatura a fost in jur de 40 C , umed, umed ... aerul poluat si plin de fum. Nu cel mai bine ! :-) Sunt mai multi factori care cred eu ca explica poluarea, unul sunt masinile care circula sunt vechi rau de tot, vezi nori de fum negru in spatele lor .Altul pare ca e folosirea generatoarelor cu disel ( pacura ). Apoi sezonal este pregatirea terenurilor agricolo prin ardere, aerul miroase a fum in orice parte a tari am fost. Si cred ca nu in ultimul rind este poluarea care provine din China.

Ce mi-a placut cel mai mult a fost sa ma plimb printre templele si pagodele din Bagan. Am prins anul nou (Water Festival) care dureaza 4 zile  in Mandalay. Si am petrecut citeva zile in Yagon, care este poarta de intrare. Orasele sunt diverse si fiecare diferit. In general noul si vechi se intercaleaza mai malut sa mai putin armonios. 

Nepal

15 zile in Nepal.

 • 2 nopti in Kathmandu.
 • 4 nopti Pokhara
 • 5 nopti in tea houses pe Annapurna Panorama Trek.

Am stat 2 nopți in Kathmandu. Cred ca mai mult de 2 zile nu merita sa petreci in oras. Este destul de murdar si foarte poluat. 

Apoi am luat un microbuz până in Pokhara de un am pornit într-un trek de 6 zile. Trek-ul se numește Annapurna Panorama, iar punctul culminant ar fi Poon Hill un vârf la 3200 m, unde in condiții bune ar trebuii sa vezi panorama vârfurilor din zona Annapurna. Drumul cu microbuzul de la Kathmandu la Pokhara este foarte încet, prăfuit si in general neinteresant. In loc de a merge cu masina e mai bine, si mult mai placut, sa zbori intre aceste orase. Preturile sunt destul de rezonabile.

Pokhara - este un orasel pe malul unui lac. Partea turistica este formata in special de strada de linga lac , plina de restaurante , agentii de turism pentru circuite si bilete de avion si nelipsitele magazine de suveniruri si toate celea. Asezarea linga lac , valea si munti inconjuratori il fac pe departe o alegere mai buna de iti petrece timpul aici decit in Kathmandu.

Cel mai bun loc sa mănânci un sandwich si sa servesti o ceasca de cafea este Himalaya Java Cafe din Nepal. Cafeneaua prajeste si ambaleaza acolo cafeau care o folosesc. Am cumparat o punga de cafea si a fost excelenta. Clar este in topul meu personal de cafele incercate prin calatoriile mele. Este locat cu un etaj mai jos si vis a vis de restaurantul israelian OR2K din Pokhara. Restaurantul israelian OR2K care este al doilea cel mai bun loc sa mănânci in Nepal. ;-)

Thailand

Oct-Nov/2005 Țara Siamului. Ţara mea favorită. Natura, peisajele fantastice, cea mai buna bucătărie din lume, oameni primitori şi calzi, mii de feluri în care să-ţi petreci timpul. Pe bună dreptate a doua jumate a populaţiei Thailandei sunt turiştii! :-) Oct/2009-Apr2010 Am mai petrecut 6 luni în Thailand așa că am mai completat și schimbat unele din poze cu altele mai noi. Cu excepţia unei luni petrecute în Laos, am stat marea majoritate a timpului în Thailanda. Ce mai mare a parte am petrecut-o în Chiang Mai, al doilea oraş ca mărime din Thailanda. Am alternat perioade de ședere intre nord ( Chiang Mai ) și sud ( Ko Samui ), cu scurte opriri prin Bangkok. Printre altele am petrecut ceva timp (3 săptămânii) într-un din mănăstirile Buddhiste din zonă, What Doi Sutep, pentru un curs de Vipassana Meditation . A fost o experienţă deosebita! Recomand cu căldură tuturor de a învăța/încerca meditaţie Vipassana, indiferent de preferințele religioase sau, în egală măsură, de lipsa unei înclinații religioase.

Vietnam

Oct/2005  Verde, cimitire, cimitire.

De fiecare dată când mă gândesc la Vietnam, primul lucru ce îmi vine în minte este cât de verde este această ţară, al doilea este cite de multe cimitire. O țara plina de culoare dar cu multe cicatricii lăsate de ani grei de război şi colonizare. Puţine monumente vechi au rămas neatinse de război. Unde întorci capul dai de un cimitir.

Călătoria în Vietnam trebuie orientată in jurul frumuseţilor naturii.

Vietnam este una din perle nedescoperite ale Asiei de sud est.

@version : jalbumlib.php 363 2019-06-03 07:45:27Z hash $

[1]:Html load ... end: 17.576 sec elapsed!